exares.gr
Επίσημη σελίδα του    Greek Tavli Server
5 παίκτες online - 1 παιχνίδι σε εξέλιξη
nick
password
Login

Ελάτε στο club!

Αναζητήστε τον/την:
nick Ονομα

Κατάλογος

Και τώρα δράση!
Ωρα για παιχνίδι...
 
NAQ | Editorial | Επικοινωνία | Γίνε μέλος | Κεντρική σελίδα | Calculator


Never Asked Questions

(Answered Before They Become FAQ)
Σχετικές με το Παιχνίδι

Ποιοί είναι οι επίσημοι κανόνες του παιχνιδιού ;
Το ελληνικό τάβλι δεν είναι επίσημο άθλημα και δεν υπάρχει η αντίστοιχη FIFA. Οι κανόνες λοιπόν είναι σαν τα δημοτικά τραγούδια: υπάρχουν κατά τόπους παραλλαγές. Κάποιοι π.χ. στις πόρτες, όταν κάποιος χτυπήσει πούλι του αντιπάλου μέσα στο χώρο που ο ίδιος μαζεύει δεν επιτρέπουν στο πούλι να κινηθεί άλλο και να κρυφτεί ("χτυπάει, δεν φεύγει"). Κάποιοι στο φεύγα απαγορεύουν να κάνει κανείς εξάπορτο όχι μόνο μπροστά στη μάνα του αλλά και μπροστά στη μάνα του άλλου. Σεβαστές όλες οι παραλλαγές, αλλά ο Greek Tavli Server δεν μπορεί να τις ικανοποιεί όλες. Εφαρμόζει ένα σετ κανόνων που παίζουμε στον τόπο μου, ας το πούμε "Λιτοχωρίτικο". Ισχύει λοιπόν π.χ. "χτυπάει - φεύγει" και μπορείς να κάνεις εξάπορτο μπροστά στη μάνα του άλλου.

Το ζάρι είναι δίκαιο;
Χμμ, το ερώτημα έχει φιλοσοφικές προεκτάσεις. Το ζάρι είναι 100% ΤΥΧΑΙΟ. Η τύχη είναι δίκαιη; Κατά τη γνώμη μου η τύχη είναι κακούργα. Μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει δίκαιη ή άδικη μια γεννήτρια ψευδοτυχαίων αριθμών; Ο κώδικας για τα ζάρια:


  c->dice[0] = 1 + (char) (6.0 * rand() / (RAND_MAX - 1.0));
  c->dice[1] = 1 + (char) (6.0 * rand() / (RAND_MAX - 1.0));
Η υλοποίηση της rand() που χρησιμοποιείται είναι αυτή της glibc (GNU libc).

Υπάρχουν λάθη όσον αφορά την τήρηση των κανόνων;
Πιθανόν. Οι αλγόριθμοι είναι μεν σωστοί αλλά κατά τη μεταγραφή των αλγορίθμων σε κώδικα πολλές φορές συμβαίνουν αβλεψίες. Οσα βρήκα τα έλυσα αλλά αν συνέχιζα να παίζω τάβλι με τον εαυτό μου θα γινόμουν αυτιστικός. Τα υπόλοιπα, αν υπάρχουν θα τα βρείτε εσείς και θα με ενημερώσετε.

Είναι εμφανέστατο οτι μπορώ να παίξω και τα τέσσερα ντόρτια αλλά ο server περιμένει από μένα 3 κινήσεις.
Bingo! Μόλις βρήκατε ένα λάθος στον server. Βλ. προηγούμενη ερώτηση.

Πώς βγαίνουν οι βαθμολογίες και τι κύρος έχουν;
Εφαρμόζεται το σύστημα αξιολόγησης του FIBS. Ευχαριστούμε τον Γιάννη Κουντουριώτη johnko99@hotmail.com για τη μετάφραση.
Τα παιχνίδια ενός πόντου θεωρούνται ανεπίσημα και δεν επηρρεάζουν τα στατιστικά και τη βαθμολογία κανενός.
Δεν λογίζονται δε τα παιχνίδια που παίζει ένας "επώνυμος" με κάποιον ανώνυμο. Στο nikos vs magkas3 π.χ. ούτε τα παιχνίδια του nikos θα αυξηθούν, ούτε οι νίκες αν νικήσει ουτε οι βαθμοί, άρα δεν θα επηρρεαστεί καθόλου η αξιολόγησή του.
Τελικά πόσο αξιόπιστη είναι η βαθμολογία ;
Κατά βάση δεν σημαίνει τίποτα και μην την παίρνετε και πολύ πολύ στα σοβαρά:
Οταν κάποιος παίζει και αποσυνδεθεί από τον server θεωρείται οτι παραχώρησε τη νίκη στον αντίπαλο. (Σκεφτείτε λίγο, δεν γίνεται αλλοιώς... Αν δεν γινόταν αυτό όποιος χάνει θα "κανει" οτι αποσυνδέεται). Η αποσύνδεση όμως μπορεί να οφείλεται σε χίλιους δυό λόγους (πέφτει το ρεύμα, πέφτει η γραμμή, κρασάρει ο Η/Υ του παίκτη κ.λ.π.).
Μήπως πάλι ξέρουμε αν πίσω από την οθόνη κάθεται όντως αυτός που παίζαμε μαζί του και χτές και όχι ο μάστορας ξάδελφος που επιστρατεύτηκε για τόνωση;
Ολοι δε οι τρόποι βαθμολόγησης έχουν τις ατέλειές τους και ο ισχύων στο exares.gr δεν αποτελεί εξαίρεση.
Είναι τυχαίο που κανένα online gaming site (παγκοσμίως) δεν διοργανώνει σοβαρά τουρνουά;
Αρα λοιπόν οι νίκες δεν ξέρουμε πόσο νίκες είναι οπότε καλύτερα ας τα πάρουμε στην πλάκα. Στο κάτω κάτω για την πλάκα παίζουμε, δεν θα ανακηρύξουμε παγκόσμιο πρωταθλητή.

Είμαι μέλος. Πως μπορώ να παίξω ανεπίσημα, χωρίς να χρεώνομαι το σκόρ στα στατιστικά μου;
Μην κάνετε login και παίξτε σαν ανώνυμος χρήστης.


Επίλυση προβλημάτων

Γιατί αντί για το τάβλι βλέπω μόνο ένα γκρίζο τετράγωνο;
O browser σας δεν έχει το κατάλληλο plugin. Ο client είναι γραμμένος σε Java2 και χρησιμοποιεί Swing components που δεν είναι στο classpath των java plugins των browsers της τρέχουσας γενιάς. Στην επόμενη γενιά (browsers, όχι ανθρώπων ;-) το πρόβλημα δεν θα υπάρχει.
Για την ώρα κατεβάστε το JRE 1.5.0 plugin από τη Sun Microsystems.
Για όσους χρησιμοποιούν Microsoft windows 95/98/Me/2000/NT/XP το link είναι αυτό που δείχνει η παρακάτω εικόνα.Κατέβασα το plugin. Πως θα το εγκαταστήσω;
Microsoft Windows:
Κατεβάσατε ένα j2jre-1_5_0-windows-i586.exe (ή κάπως έτσι). Κάντε διπλό κλικ πάνω του και απαντήστε "ναι" σε ο,τι σας ρωτάει. Κάποια στιγμή θα σας ζητήσει να διαλέξετε typical or custom installation. Επιλέγετε custom. Θα σας ρωτήσει αν θέλετε να γίνει το προεπιλεγμένο Java plugin για τους browsers που βρήκε στο σύστημά σας. Εκεί απαντάτε επίσης "ναι" (αφού τσεκάρετε τα κουτάκια). Για να ενεργοποιηθεί το plugin πρέπει να κλείσετε όλα τα παράθυρα των browsers. Εάν πρόκειται για τον Internet Explorer πρέπει να κλείσετε και τυχόν ανοιχτά παράθυρα του Outlook Express. Ξανανοίγετε τον browser και voila!
Και όμως...
Κάποιοι επιμένουν οτι παρά το ότι εκτέλεσαν πιστά τα παραπάνω βήματα και έκαναν και 2-3 restart δεν είδαν φώς.
Το πρόβλημα συναντάται σε windows XP με browser τον Internet Explorer. Δεν έχω κανένα λόγο να μην τους πιστέψω αν και εγώ το έκανα να δουλέψει χωρίς κόπο σε windows 95/98/XP σε υπολογιστές φίλων. Επειδή κανένα από τα κομπιουτεράκια μου δεν τρέχει windows δεν μπορώ να μελετήσω σε βάθος το φαινόμενο. Τελικά οι περισσότεροι τα κατάφεραν πειράζοντας διάφορα δεξιά και αριστερά.

Linux , Free/Net/OpenBSD , Solaris:
Στο directory των plugins του Mozilla ή του Netscape κάντε ένα symbolic link στη shared library libjavaplugin_oji.so
π.χ στο δικό μου το symlink έχει ως εξής:
frummel~$ ls -l /usr/lib/mozilla/plugins/
lrwxrwxrwx 1 root root 57 Οκτ 13 05:13 libjavaplugin_oji.so -> /usr/local/sdk/jre/plugin/i386/ns610/libjavaplugin_oji.so*


MacOs, Irix, AIX, [True64 - SCO] UNIX, VMS etc :
Δεν έχω ιδέα. Αλλά όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια... ;-)

Τι σημαίνουν όλες αυτές οι εντολές στα μενού;
Ενα πολύ χρήσιμο menu είναι αυτο τέρμα δεξιά που γράφει "help".

Γιατί ενώ είμαι μέλος όταν συνδέομαι δεν με αναγνωρίζει ο server αυτομάτως;
Δεν είναι και τόσο έξυπνος (για την ακρίβεια είναι εντελώς βλάκας). Πρέπει να του πείτε ποιός είστε. Αν χρησιμοποιείτε τον GUI πηγαίνετε στο menu "user"->"login". Αν συνδέεστε με telnet οι εντολές είναι:


/user your_nick
/pass your_password

Μερικές φορές μέχρι να πέσουν τα ζάρια προλαβαίνω να φτιάξω καφέ. Γιατί;
Ο server βρίσκεται μακρυά σας ενώ ο client τρέχει στον Η/Υ σας. Επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του internet.
Προσέξτε τι συμβαίνει όταν κάποιος κάνει click στα ζάρια:

client				Server
------------------		-----------------
Ο client δείχνει τα	--->  O server λαμβάνει το μήνυμα,
ζάρια να "χορεύουν"       ρίχνει τα "ζάρια" του και στέλνει
και στέλνει ένα μήνυμα     απάντηση στον client: "εριξες 5-6
στον server: "δώσε μου     και περιμένω από σένα 2 κινήσεις".
μια ζαριά"             |
                  |
                  |
O client μόλις λάβει την  <------- 
απάντηση σταματάει τα 
ζάρια στο 6-5 
Μέχρι να λάβει ο client την απάντηση τα ζάρια χορεύουν... Αν υπάρχει "μποτιλιάρισμα" σε κάποιο σημείο της διαδρομής από τον H/Y του παίκτη μέχρι τον server & vice versa η απάντηση θα αργήσει να έρθει και τα ζάρια θα χορεύουν, και θα χορεύουν...
Φυσικά αυτό αφορά όχι μόνο τη ζαριά αλλά όλο το αλισβερίσι μεταξύ client και server με αποτέλεσμα το παιχνίδι να κυλάει πολύ αργά.
Δυστυχώς η υλική υποδομή του internet δεν μας ανήκει οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε μήπως φταίει κάτι που μας ανήκει, πχ το modem, οι τηλεφωνικές καλωδιώσεις του σπιτιού, μήπως ταυτόχρονα κατεβάζουμε και 2-3 mp3 απο το Kazaa και μας τρώνε όλο το bandwidth κλπ.


Διάφορα

Πώς μπορώ να αλλάξω passwd
Στα δεξιά κάθε σελίδας έχει ένα μώβ πινακάκι. Από εκεί κάνετε login. Αμέσως θα μεταφερθείτε στη δελίδα σας. Οντας logged in εκτός από το να αλλάξετε password μπορείτε να δείτε τα μηνύματά σας, να αλλάξετε τα προσωπικά σας στοιχεία κ.α.

Κάποιος με βρίζει, είναι σωστό;
Οχι. Αλλά δεν μπορεί κανένας να εμφυσήσει ήθος εκεί που δεν υπάρχει... To internet ειναι σαν την κοινωνία: Υπάρχει κάθε καρυδιάς καρύδι και ο καθένας επιλέγει τις παρέες του.
Τι μπορείτε να κάνετε:
- Αν παίζετε μαζί του και δεν θέλετε να του χαρίσετε το παιχνίδι σκεφτείτε τις εντολές silence και quiet
- Αν παίζετε με άλλον και παρακολουθεί το παιχνίδι σκεφτείτε τις kick και ban
- Αν σας ενοχλεί με προσωπικά μηνύματα (msg) σκεφτείτε την ignore
Οι εντολές επεξηγούνται στο help του client.

Κι όμως δεν μου βγαίνει από το μυαλό ότι το ζάρι...
...είναι μελετημένο και προσχεδιασμένο να στρέφεται εναντίον μου/βοηθάει τους νέους παίκτες έναντι των παλιών (είμαι παλιός)/βοηθάει τους παλιούς έναντι των νέων (είμαι νέος) κλπ κλπ...

Πράγματι. Οπως όλοι γνωρίζουν ισχυρά οικονομικά και διεθνοπολιτικά συμφέροντα επιβάλουν το ζάρι να αδικεί εσάς προσωπικά/τους νέους έναντι των παλιών/τους παλιούς έναντι των νέων κλπ κλπ. Αναγκάστηκα να παρατήσω τη δουλειά μου για να προγραμματίσω μια Τεχνητή Νοημοσύνη που να φροντίζει για την υπεράσπιση των ισχυρών αυτών συμφερόντων, γεγονός που μου χάρισε ένα Διδακτορικό στη Θεωρία Αλγορίθμων και μια θέση τακτικού καθηγητού Artificial Intelligence στο ΜΙΤ. Αστο, φιλαράκι, μην τα βάζεις με τους μεγάλους. Το παιχνίδι είναι σικέ. Το ζάρι στην τελική το ελέγχουν οι Αμερικάνοι/ Εβραίοι /Ισλαμιστές φονταμενταλιστές /εξωγήινοι /λυκάνθρωποι /μασόνοι. Μην παίζεις καλύτερα. Θα μπλέξεις...
Η τεχνητή νοημοσύνη ακόμα αργεί αλλά η φυσική ανοησία θριαμβεύει!

Είμαι προγραμματιστής. Μπορώ να φτιάξω έναν client;
Wellcome!!! Επικοινωνείστε μαζί μας να συνεννοηθούμε.


NAQ maintained by ankan


© Copyleft: A. Kanavouras 2002. All lefts reserved